5 inspirerende voorbeelden van AI in de bouwsector

Sharing is caring!

Artificial intelligence (AI): een soort science fiction? Of de nieuwe standaard? AI is op dit moment een van de snelst groeiende technologieën ter wereld. Hoewel het soms inderdaad nog als science fiction klinkt, komen we het toch meer tegen in ons dagelijks leven dan we zouden denken. Suggesties van Netflix voor een leuke serie vanavond? AI. Siri die jou leidt naar het dichtstbijzijnde tankstation? AI. Die behulpzame KLM medewerker aan de andere kant van de chat? Grote kans dat dit een chatbot was. Intelligente computers zijn overal terug te vinden in ons dagelijks leven.

Artificial intelligence staat voor zelflerende apparaten die zelf beslissingen nemen, problemen oplossen en leren van situaties waar normaliter menselijke intelligentie nodig zou zijn. Dit gebeurt op basis van data en impulsen uit de omgeving. Ook in het bedrijfsleven is een toekomst zonder enige vorm van AI bijna ondenkbaar, de mogelijkheden breiden zich steeds verder uit. De bouwsector is hierop geen uitzondering. Dit zijn vijf toepassingen van artificial intelligence die we nu al tegen komen in onze sector:

1. Eerste fabriek voor 3D printen van beton

In januari is in Eindhoven de eerste fabriek voor het 3D printen van beton geopend. In de fabriek worden betonnen bouwstukken geprint die kunnen worden gebruikt voor de bouw van fietsbruggen en zelfs hele woningen. Deze betonprintlocatie is een initiatief van 5 organisaties: Saint-Gobain Weber Beamix, BAM infra, Witteveen+Bos, Bekaert en de Technische Universiteit Eindhoven. De te printen fietsbruggen zijn onder meer bestemd voor de provincie Noord-Holland, de eerste klant van de printfabriek. Ook worden er binnen afzienbare tijd 3D-huizen geprint die onder andere in de Eindhovense wijk Meerhoven komen te staan. Naar verwachting wordt nog dit jaar daar het eerste 3D-huis neergezet.

2. Optimaliseer je bouwontwerp met slimme BIM Bots

Gegevens van een trap al aan het begin van het bouwproces invoeren zodat je in een latere fase niet voor verrassingen komt te staan? De warmteweerstand van een wand berekenen en meteen toetsen aan de eisen van het Bouwbesluit? Het kan met BIM Bots van TNO, slimme tools die zijn te gebruiken met ieder BIM pakket. BIM Bots maken het mogelijk een bouwontwerp vergaand te optimaliseren en verhogen daarmee de productiviteit van de bouwsector. De tools zijn onder andere bedoeld voor architecten, ingenieurs en projectleiders die de maakbaarheid van een ontwerp al in het beginstadium willen controleren.

3. Domotica: energiemonitoring met ONE Smart Control

Artificial intelligence zien we in de bouwsector ook steeds vaker terug in de vorm van domotica. Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning of woonomgeving ten behoeve van kwaliteit, leefgemak en verbetering van het woongenot. De samenwerking van VolkerWessels met ONE Smart Control is hier een mooi voorbeeld van:

Geavanceerde regeltechniek en monitoring zijn belangrijke instrumenten die kunnen bijdragen aan de doelstelling om in 2050 ruim 7,6 miljoen woningen energieneutraal te maken. VolkerWessels is een van de partijen die actief bezig is met het ontwikkelen van innovatieve concepten voor energieneutrale woningen. Voor de slimme aansturing en monitoring van de technische installaties in huis is het bouwconcern een samenwerking met ONE Smart Control aangegaan. Het ONE Smart Control systeem bestaat uit slimme modules die gekoppeld worden aan apparaten in de woning en vormen het digitale brein achter de installatie. Naast de energievoorziening kan het systeem ook zaken als verlichting, zonwering en beveiliging centraal aansturen.

4. BAM infra herkent asfaltschade

Mobiel zijn én blijven is van groot belang voor onze economie. Niemand is gebaat bij dichtslibbende steden, vastlopend werk- en transportverkeer en onnodig tijd- en ruimteverlies. Daarom is het voor de beheerders van weg- en waterverbindingen zo belangrijk om op tijd goed en slim onderhoud te plegen, maar ook de systemen en voorzieningen (‘assets’) efficiënt te monitoren en te beheren om in te kunnen spelen op de verwachte verkeersstromingen. BAM Infra is door de inzet van AI in staat om de huidige infrastructuur beter te benutten. Dankzij sensoren, camera’s, openbare data en satellieten komen zij steeds meer te weten over hoe infrastructuur gebruikt wordt. BAM Infra maakt bij Asset management meer en meer gebruik van AI, machine learning en zelflerende software.

5. Niet Virtual Reality, niet Augmented Reality, maar Mixed reality

Ook Xella is actief bezig met het digitaliseren van het bouwproces. Dit doen zij onder andere door mixed reality te introduceren op de bouwplaats. Door middel van een holografische lens en speciale software krijgen bouwvakkers op de bouwplaats direct toegang tot het BIM-model. Mixed Reality laat de gebruiker de “echte wereld” zien (net als in Augmented Reality) maar projecteert hier geloofwaardige Virtuele objecten in (net als in Virtual Reality). Waar Augmented Reality voornamelijk vertrouwt op markeerpunten, herkenningspunten, om te bepalen waar het digitale elementen laat zien, gebruikt Mixed Reality de gegevens die het uit zijn omgeving krijgt. De techniek koppelt deze virtuele objecten vervolgens aan een punt in de “echte wereld”, waardoor het mogelijk wordt om ze ook te beschouwen alsof ze er ook echt zijn.

BouwKennis BusinessClub: Artificial intelligence

Ook BouwKennis verwacht dat de rol van artificial intelligence in de bouwsector alleen maar verder zal gaan toenemen. Het tweede kwartaal van dit jaar staat dan ook volledig in het teken van dit interessante thema. Binnenkort verschijnt de BouwKennis KwartaalVisie waarin je alle ins en outs leest over de huidige status van AI in onze sector, maar ook de BouwKennis BusinessClub van donderdag 11 april heeft artificial intelligence als centraal thema. Wil je deze ontbijtsessie van 11 april graag bijwonen? Aanmelden is nog mogelijk via onderstaande link:

Aanmelden

Sharing is caring!

Wekelijks updates ontvangen

BouwKennis maakt strategische
marketinginformatie voor de bouwsector eenvoudig.

Schrijf je nu in
Visual-Nieuws_Bouwkennis

© Bouwkennis B.V.   |   Alle rechten voorbehouden

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner